Computer

Bijna iedere achromaat gebruikt de computer, al dan niet met speciale scherminstellingen of vergrotende software. De Oogvereniging geeft op haar site een overzicht van computerhulpmiddelen. Behalve de dure vergrotingsprogramma's en aanpassingen (die meestal wel door de verzekeraar worden vergoed) zijn er ook een groot aantal gratis of zeer goedkope programma's die ons kunnen helpen.
Het Belgisch/Nederlandse
tijdschrift over technische hulpmiddelen Infovisie  plaatste een artikel (2016) waarin een aantal programma's voor Windows worden besproken Low budget vergroting op de PC (Wordbestand).

Het Kennisportaal van Visio biedt veel informatie over software en aanpassingen voor de computer. Ook gespecialiseerde toepassingen zoals muziek en notenschrift komen daar aan bod. Ze hebben een aantal filmpjes gemaakt waarin wordt gedemonstreerd hoe een computer met Windows 10 beter leesbaar gemaakt kan worden

Visio heeft een aantal gratis programma’s verzameld waarmee je het scherm of schermonderdelen, zoals de muis, kunt vergroten of accentueren. 
Je kunt deze programma’s kopiëren naar een zelf gemaakte map op de pc, of op een usb-stick plaatsen om ze van daaruit te starten. De toolkit vergroting van Visio vindt je hier


2005

Op onze algemene contactdag in februari 2005 gaf Berry den Brinker van de VU Amsterdam een boeiend overzicht over en demonstratie van de mogelijkheiden om Windows (95 t/m XP) en Word beter bruikbaar te maken voor slechtzienden. Hij gebruikte daarvoor een laptop, een LCD flatscreen en een beamer om het schermbeeld vergroot op de muur te laten zien. Daarbij kwamen ook voor de professionals onder ons nog niet bekende instelmogelijkheiden naar boven. Zoals toen beloofd vind je hier het bestand waarin Berry de sneltoetscombinaties voor Windows op een rijtje heeft gezet.
's Middags lieten Roel van Gils en Jos Kapteijns een aantal erg leuke en soms zelfs gratis te downloaden programma's zien waarmee je bijv. met behulp van een webcam kleuren kan laten bepalen, schilderen zonder kleuren te moeten kiezen, teksten laten voorlezen, of gewoon een stuk makkelijker op internet kan rondkijken.

inzoomen op windows

Verder kregen wij van Berry nog een artikel dat in verschillende delen eerder is gepubliceerd in het blad MACULAVISIE van de Maculavereniging (vroeger Maculadegeneratie vereniging). Het is tevens gebruikt als basis voor de demonstraties op de contactdag 2005. Het stuk heet Inzoomen op Windows. (PDF formaat).
n.b. Deze presentatie en de bijbehorende documenten zijn uit 2005 en dus op een aantal punten niet meer actueel. Toch zijn de principes nog steeds geldig en is het de moeite waard om te zien hoe de schermbeelden van Windows en Word beter leesbaar gemaakt kunnen worden. 

(Tweede van links: Berry den Brinker op de Contactdag 2005)

Eyepilot

Informatie verouderd en de link helaas verdwenen. Wie weet een goede vervanger voor dit programma? (red.)

Niet alleen blinden komen voor problemen te staan als ze de computer gebruiken, ook kleurenblinden. Taartdiagrammen, geografische kaarten of stadsplattegronden met allerlei gekleurde lijntjes zijn voor hen een quasi onontwarbare brij van grijze kleuren. Het Amerikaanse softwarebedrijf Tenebraex – het einde van de duisternis? – heeft Eyepilot ontwikkeld om hen daarbij te helpen.

Het programma bestaat uit een aantal handige tooltjes. Als je met je muis een bepaalde kleur aanklikt, lichten alle andere delen van het scherm in dezelfde kleur ook op. Handig voor het bekijken van een grafiek. Een andere tool zorgt ervoor dat na het aanklikken van een kleur de naam van de kleur wordt getoond in een pop-upvenstertje. Op hun website kun je een demonstratie bekijken. De proefversie (pc/mac) kun je hier ook downloaden.
http://colorhelper.com
Op de site staat een (flash) demonstratie die heel goed weergeeft wat dit programma kan. 

Getest en goedgekeurd! Voor wie op z'n school of op het werk vaak met grafieken met kleurlegendes in aanraking komt, is dit programma een enorme hulp. (Roel van Gils)